Τα φρέσκα λαχανικά θέλουν πολύ καλό πλύσιμο, πριν τα κάνεις σαλάτα ή τα μαγειρέψεις. Δεν φτάνει όμως το σκέτο νερό για να καθαρίσουν πλήρως από τυχόν φυτοφάρμακα, βακτήρια ή άλλους μολυσματικούς μικροοργανισμούς που μπορεί να κουβαλούν πάνω τους (ιδιαίτερα τα χόρτα με χώμα).
Για να έχεις τη σιγουριά ότι θα είναι ασφαλή για κατανάλωση – κυρίως αν πρόκειται να τα φας ωμά σε σαλάτα, είναι απαραίτητο να τα πλένεις σε μια μικρή, καθαρή λεκάνη με άφθονο νερό προσθέτοντας λίγο ξίδι.
Το ξίδι απαλλάσσει τα λαχανικά ακόμα και από το επικίνδυνο βακτηρίδιο e-coli (πηγή του είναι το μολυσμένο λίπασμα, από όπου μεταφέρεται στα φυτά), το οποίο δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα υγείας.