Το αχλάδι μπορεί να μην είναι από τα πιο αγαπημένα φρούτα, όμως προσφέρει άφθονη βιταμίνη C και φυτικές ίνες, που ευεργετούν το πεπτικό σύστημα και απομακρύνουν τον κίνδυνο για καρκίνο των εντέρων, όπως επίσης για σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και για καρδιαγγειακά νοσήματα.
Επιπλέον, το αχλάδι προσφέρεται για δίαιτα, αφού έχει χαμηλές θερμίδες, ενώ είναι ιδανικό και για άτομα που υποφέρουν από τροφικές αλλεργίες.
Τα αχλάδια μπορείς να τα γευτείς φρέσκα (κρυστάλλια, κοντούλες ή βουτυράτα είναι οι δημοφιλείς ποικιλίες τους στην Ελλάδα), να τα αποξηράνεις, να τα κάνεις κομπόστα ή μαρμελάδα.