Ποιες τροφές είναι ιδανικές να καταναλώνουμε, όταν κάνει ζέστη

Σήμερα κάνει ζέστη. Τι μαγειρεύουμε; Ασφαλώς όχι ζεστή κοτόσουπα. Υπάρχει μια λίστα τροφών που μπορεί να σε κρατήσει δροσερό/ή τις ημέρες που ο υδράργυρος σκαρφαλώνει στα ύψη. Δες λοιπόν τι είναι καλό να τρως και τι να αποφεύγεις τις ζεστές μέρες:

Ποιες τροφές μας δροσίζουν

Για να παραμείνει το σώμα σε μια δροσερή θερμοκρασία, είναι απαραίτητο να καταναλώνεις φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Δηλαδή πράσινες σαλάτες, ντομάτες, αγγούρια, πιπεριές, κολοκυθάκια, καρπούζι, πεπόνι, ροδάκινα και γιαούρτι. Όλα τους περιέχουν μεγάλη ποσότητα νερού, που βοηθάει το σώμα να διώξει την περισσή θερμότητα. Επίσης προτείνονται η ωμοφαγία, τα ελαφριά σάντουιτς και οι φρουτοσαλάτες, επειδή δεν απαιτούν μαγείρεμα και δεν επιβαρύνουν την πέψη.

Ποιες τροφές μας ζεσταίνουν

Σίγουρα το μακρόχρονο μαγείρεμα φαγητού στον φούρνο δεν είναι το καλύτερο αυτή την εποχή, γιατί θα κάνει όλο το δωμάτιο της κουζίνας να πυρώσει για ώρες. Και αν είσαι έτοιμος/η για την έκπληξη, μάθε ότι, δυστυχώς, η ψυχρή βασίλισσα του καλοκαιριού, η μπίρα, και η κλασική θερινή απόλαυση, το παγωτό, θα σου ανεβάσουν (μακροπρόθεσμα) και άλλο τη θερμοκρασία.

Σύμφωνα με το Τμήμα Γαστρεντερολογίας του Johns Hopkins Hospital στη Βαλτιμόρη, τροφές και ποτά που καταναλώνονται έχοντας θερμοκρασία πολύ χαμηλότερη από αυτή του σώματος, ενώ αρχικά μας ψύχουν, λίγα λεπτά αργότερα δημιουργούν εσωτερική ζέστη. Ο λόγος είναι ότι το σώμα, στην προσπάθειά του να επαναφέρει τη θερμοκρασία του σε φυσικολογικά επίπεδα, αυξάνει την αιμοκυκλοφορία στην παγωμένη περιοχή. Αν σε όλα αυτά προστεθεί και το αλκοόλ της μπίρας, η κατάσταση γίνεται απλώς… θερμότερη.

Με το γιν και το γιανγκ

Η ασιατική κατάταξη των τροφών σε γιν (ψυχρές) και γιανγκ (θερμές) θεωρεί επίσης ένα λιπαρό παγωτό ως θερμή τροφή, όπως και το κρέας, τα αυγά, τον καφέ, το μαύρο τσάι, τη μουστάρδα, τα πικάντικα μπαχαρικά, τα καλαμάρια και γενικά τα τηγανητά. Αντιθέτως, κατατάσσει το πράσινο τσάι, τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά, τα φασόλια και το γιαούρτι στις ψυχρές τροφές.

Πώς θα διατηρήσεις τις ελιές φρέσκες για περισσότερο χρόνο

Για να διατηρήσεις τις ελιές περισσότερο χρόνο, καλό είναι να ακολουθήσεις την εξής διαδικασία: Θα τις βάλεις σε δοχείο που κλείνει καλά, κατά προτίμηση από...

Φτιάξε τέλεια σπιτική λεμονάδα σε 5΄

Γιατί να παίρνεις συσκευασμένη λεμονάδα (με χημικά), όταν μπορείς να την φτιάξεις στο σπίτι σε πέντε λεπτά απολαμβάνοντας όλο το άρωμα, τη γεύση και...

Πώς θα φτιάξεις γρήγορα τον πιο νόστιμο χαλβά

Αν ο συνηθισμένος χαλβάς του εμπορίου (ο οποίος συνήθως περιέχει γλυκόζη) δεν σε ικανοποιεί και αναζητάς κάτι ακόμα πιο υγιεινό, ελαφρύ και ταυτόχρονα πλούσιο...

Αχλάδι: Ένα φθινοπωρινό φρούτο, ιδανικό για δίαιτα

Το αχλάδι μπορεί να μην είναι από τα πιο αγαπημένα φρούτα, όμως προσφέρει άφθονη βιταμίνη C και φυτικές ίνες,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ