Έχεις κυκλάμινο στο μπαλκόνι σου; Δες πώς θα το φροντίζεις

ΔΕΣ ΚΙ ΑΛΛΑ

Το κυκλάμινο είναι ένα πανέμορφο μεσογειακό αγριολούλουδο, το οποίο – σε αντίθεση με τα περισσότερα φυτά που ανθίζουν την άνοιξη – ζωντανεύει κάθε φθινόπωρο. Και με τα υπέροχα λουλούδια του – σε όλες τις αποχρώσεις του κόκκινου, του ροζ και του μοβ (το γνωστό χρώμα σικλαμέν) – στολίζει βεράντες, μπαλκόνια και κήπους.

Αν έχεις αυτό το φυτό στο μπαλκόνι σου, να ξέρεις ότι έχει ανάγκη από υγρασία, αλλά δεν αντέχει τη ζέστη. Το ιδανικό είναι να το τοποθετήσεις σε δροσερό και φωτεινό σημείο – αλλά μακριά από τις ακτίνες του ήλιου.

Ο καλύτερος τρόπος για να ποτίζεις το κυκλάμινό σου είναι να βυθίζεις τη γλάστρα μέσα σε μια λεκάνη ή έναν κουβά με νερό – σε θερμοκρασία του χώρου. Θα αφήνεις τη γλάστρα να απορροφήσει όσο νερό χρειάζεται (περίπου 10-15 λεπτά) και όταν δεις το χώμα στην επιφάνεια να υγραίνεται, θα τη βγάζεις από το νερό.

Επίσης μην ξεχνάς κάθε φορά να αδειάζεις το νερό που τυχόν λιμνάζει στο πιατάκι της γλάστρας, γιατί οι ρίζες του κυκλάμινου σαπίζουν εύκολα.

Θα το ποτίζεις πάντα με τον ίδιο τρόπο, μόλις διαπιστώνεις πως το χώμα στην επιφάνεια έχει στεγνώσει.

Όταν τα λουλούδια του μαραθούν, τα κόβεις και βάζεις τη γλάστρα σε ένα σκιερό, δροσερό σημείο. Τότε σταματάς το πότισμα.

Αν δεις τα φύλλα να ξεραίνονται και να πέφτουν, μην πτοηθείς. Αυτό είναι φυσιολογικό, γιατί οι βολβοί “κοιμούνται” τους καλοκαιρινούς μήνες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΝΕΑ