Χρησιμοποίησε την μπατονέτα για οτιδήποτε άλλο εκτός από το να καθαρίζεις τα αφτιά σου

ΔΕΣ ΚΙ ΑΛΛΑ

Η χρήση της μπατονέτας αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας υγιεινής, όμως οι περισσότεροι ωτορινολαρυγγολόγοι συνιστούν: Χρησιμοποιήστε την για οτιδήποτε άλλο εκτός από το να καθαρίσετε τα αφτιά σας! Ειδικά όταν εκεί έχουν δημιουργηθεί βύσματα κυψέλης (το γνωστό κερί των αφτιών).

Στον έξω ακουστικό πόρο των αφτιών αναπτύσσονται διάφορα μικρόβια, τα οποία είναι μη παθογόνα και χαρακτηρίζονται ως φυσιολογική χλωρίδα. Ο πόρος αυτός δεν είναι τελείως ευθύς. Εμφανίζει σχήμα κλεψύδρας ή χωνιού, μέσα δε σε αυτόν δημιουργούνται τα βύσματα κυψέλης.

Τα βύσματα αποτελούνται από έκκριμα των κυψελιδοποιών αδένων, τρίχες και επιθήλια, που αφυδατώνονται και παίρνουν το εκμαγείο (σχήμα) του έξω ακουστικού πόρου. Όταν διαβραχούν, διογκώνονται και κλείνουν τον πόρο δημιουργώντας βαρηκοΐα.

Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, προσπαθώντας να καθαρίσουμε τα αφτιά με μπατονέτα προωθούμε το βύσμα προς το τύμπανο επιτείνοντας έτσι τη βαρηκοΐα, ενώ μπορεί να τραυματίσουμε τον έξω ακουστικό πόρο και να προκαλέσουμε έντονες φλεγμονές.

Ο τραυματισμός από μπατονέτα του έξω ακουστικού πόρου όσο και του τυμπανικού υμένα είναι συχνός και οδηγεί πολλούς στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων με ωταλγίες, βαρηκοΐα και πυόρροια, ενοχλήματα που οφείλονται σε εξωτερική ή μέση ωτίτιδα και χρήζουν ειδικής φαρμακευτικής αγωγής.

Τα αφτιά αυτοκαθαρίζονται

Ό,τι παράγεται μέσα στα αφτιά, βγαίνει μόνο του προς τα έξω. Μετά το μπάνιο μπορείς να τα σκουπίζεις μέχρι το σημείο που φτάνει η πετσέτα.

Αν μείνει υγρό μέσα, σωστό είναι το απορροφήσεις με μια λεπτή οδοντογλυφίδα στην άκρη της οποίας θα βάλεις λίγο βαμβάκι. Πρόκειται για μια αυτοσχέδια μπατονέτα, η οποία όμως λόγω του ότι είναι πολύ πιο λεπτή με προσεκτικό χειρισμό δεν δημιουργεί προβλήματα.

Για περισσότερα Tips & Tricks κάνε LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ