Η παραδοσιακή συνταγή της ταραμοσαλάτας περιέχει συνήθως βραστή πατάτα ή μουλιασμένο ψωμί, ελαιόλαδο, κρεμμύδι και λεμόνι. Αυτά τα υλικά, μαζί με τον ταραμά, δημιουργούν τελικά ένα τρόφιμο πλούσιο σε φώσφορο (ωφέλιμο για τα μάτια), ψευδάργυρο και μαγνήσιο (απαραίτητο για την καλή λειτουργία των μυών και της καρδιάς) και ω-3 λιπαρά οξέα.
Εκτός όμως από τα παραπάνω καλά, η ταραμοσαλάτα περιέχει και πολύ νάτριο, οπότε μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε όσους έχουν υπέρταση, αυξημένο ουρικό οξύ ή υψηλή χοληστερόλη. Έτσι, χρειάζεται προσοχή στην ποσότητα την οποία θα καταναλώσει κάποιος που αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα υγείας.
Πώς θα τη φτιάξεις
Υλικά:
- 100 γρ. ταραμάς
- 500 γρ. πατάτες ή εναλλακτικά μπαγιάτικο ψωμί χωρίς κόρα, μουσκεμένο και στραγγισμένο
- 60 γρ. ελαιόλαδο
- 50 γρ. φρέσκος χυμός λεμονιού
- 50 γρ. ξερό κρεμμύδι
- Μαύρες ελιές για γαρνίρισμα
Εκτέλεση:
Βράζεις και λιώνεις τις πατάτες (ή εναλλακτικά το ψωμί) και τις ανακατεύεις με το ξερό κρεμμύδι που θα έχεις τρίψει στον τρίφτη.
Προσθέτεις τον ταραμά και ανακατεύεις τα υλικά προσθέτοντας εναλλάξ το ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού.
Αν όλη η διαδικασία γίνει στο μπλέντερ, ακόμα καλύτερα, γιατί έτσι το μείγμα γίνεται περισσότερο κρεμώδες.
Στο σερβίρισμα γαρνίρεις με μαύρες ελιές.