Το ξύλο κοπής, όσο χρήσιμο είναι για τις ανάλογες εργασίες στην κουζίνα, άλλο τόσο επικίνδυνο μπορεί να αποδειχτεί, αν δεν καθαρίζεται σωστά. Οι ειδικοί το κατατάσσουν στα αντικείμενα που μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε σοβαρή εστία μικροβίων (σαλμονέλα, λιστέρια, e-coli κ.ά.).
Το καλύτερο είναι να χρησιμοποιείς άλλο ξύλο κοπής για το κρέας, άλλο για τα λαχανικά και άλλο για το ψωμί. Επομένως χρειάζεσαι τρία, προκειμένου να ελαχιστοποιήσεις την πιθανότητα μεταφοράς μικροβίων από το ένα τρόφιμο στο άλλο.
Επίσης, θα πρέπει να καθαρίζεις καλά και να απολυμαίνεις μετά από κάθε χρήση κυρίως αυτό πάνω στο οποίο κόβεις νωπά κρέατα:
- Όταν ολοκληρώνεις την εργασία κοπής, να περνάς το ξύλο με αλάτι και ξίδι, για να φεύγουν οι μυρωδιές.
- Στη συνέχεια να το πλένεις με σαπούνι και ζεστό νερό και τέλος να το τρίβεις – και από τις δύο πλευρές – με μια λεμονόκουπα.
- Να σκουπίζεις τα υπολείμματα από το λεμόνι και να το αφήνεις να στεγνώνει καλά όρθιο.
- Αν το αποθηκεύεις σε κάποιο συρτάρι ή ντουλάπι, φρόντισε να μην έχει υγρασία ώστε να παραμένει στεγνό.
Τέλος, καλό είναι το ξύλο κοπής κρέατος να το αλλάζεις κάθε τρία χρόνια.