Υπάρχει ιδανική μέρα για φύτεμα; Φυσικά, και την καθορίζει η Σελήνη

ΔΕΣ ΚΙ ΑΛΛΑ

Όλοι όσοι καλλιεργούν γνωρίζουν τη σημασία του ήλιου για την ανάπτυξη των φυτών. Λίγοι όμως ξέρουν ότι το φύτεμα κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων ημερών του κύκλου της Σελήνης είναι επίσης σημαντικό.

Η Σελήνη επιδρά στην ανάπτυξη των φυτών μέσα από την έλξη που ασκεί στο νερό. Τα φυτά περιέχουν στην σύστασή τους νερό σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Όπως λοιπόν η Σελήνη έλκει τις θαλάσσιες μάζες των ωκεανών δημιουργώντας τις παλίρροιες, με τον ίδιο τρόπο έλκει και τις μικρότερες ποσότητες νερού.

Έτσι, όταν η Σελήνη είναι στη γέμιση (όταν δηλ. αυξάνεται το ορατό μέγεθός της), επιτρέπει στην υγρασία να ανέβει ευκολότερα στα ζωτικά μέρη του φυτού, γεγονός που επιδρά θετικά στην ανάπτυξή του. Το αντίθετο συμβαίνει στη χάση (όταν δηλ. ελαττώνεται το ορατό μέγεθος της Σελήνης), εξηγεί ο Μιχάλης Πολίτης στο valentine.gr.

Η καλύτερη στιγμή λοιπόν για φύτεμα είναι λίγο πριν από τη νέα σελήνη και κατά τη διάρκεια της φάσης της γέμισης. Είναι ιδανική περίοδος για να φυτέψεις λουλούδια, θάμνους, δέντρα και λαχανικά όπως το σπανάκι, το λάχανο, το μαρούλι και άλλα, στα οποία μας ενδιαφέρει περισσότερο το επάνω μέρος τους (αυτό που βρίσκεται πάνω από το έδαφος).

Η περίοδος της χάσης είναι καλή για να καθαρίσεις τον κήπο από τα ζιζάνια ή τα ξερά φυτά, να σκαλίσεις τα παρτέρια, να κλαδέψεις, να κάψεις τα σκουπίδια, να κάνεις κομπόστ και γενικά να αραιώσεις τη βλάστηση που περισσεύει.

Για περισσότερα Tips & Tricks κάνε LIKE στη σελίδα μας στο FACEBOOK:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ